poniedziałek, 25 listopada, 2024

Ciasto crumble.

Przepis jest bardzo prosty a ciasto aromatyczne i smaczne. Piec je można przez cały rok . W sezonie z wiśniami i śliwkami a potem zastępujemy je jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Z tym przepisem goście nas nie zaskoczą.
Składniki :
200 g masła
200 g cukru
400 g mąki ( najlepiej krupczatki , mieszam czasami z płatkami owsianymi)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
200 g konfitury wiśniowej
500 g świeżych wiśni lub z kompotu
Masło dokładnie utrzeć z cukrem . Ucierając dodać 1 jajko i dla aromatu startą skórkę z cytryny. Całość wymieszać z 200 g mąki. Do masy wsypać pozostałą mąkę i już dłońmi zagnieść kruszonkę. Następnie na dnie wysmarowanej formy do tarty rozkładamy 2/3 ciasta , lekko dociskając. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni C na 15 minut. Owoce po wydrylowaniu mieszamy z podgrzaną konfiturą .Masę rozkładamy na popieczonym spodzie posypując ewentualnie np. wiórkami kokosowymi. Owoce posypujemy kruszonką. Całość ponownie wstawiamy do pieca na kolejne 25 minut.
Gotowy deser najlepiej podawać na ciepło w formie . Doskonałym dodatkiem będzie ubita śmietana lub gałka lodów .

Najnowsze artykuły

0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx