poniedziałek, 11 grudnia, 2023

ArchiwumArchiwum ElblągGołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Kto z nas nie lubi gołąbków. Gorzej z ich wykonaniem . Jeżeli najdzie nas już wena twórcza to często szykujemy cały gar na 2 – 3 dni . Ja trzymam się tego przepisu .
składniki:
1 duża główka młodej kapusty
ok. 1,5 kg mięsa mielonego – np. udziec z indyka bez skóry
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 szkl. suchego ryżu
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 puszka 400g pomidorów bez skórki
100 g koncentratu pomidorowego 30%
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
do smaku: sól, cukier, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony
Kapustę opłukuję, usuwam wierzchnie liście i wycinam głąb. Wkładam ją do dużego garnka, zalewam wrzątkiem tak aby była przykryta, gotuję kilka minut. Zdejmuję kolejno ugotowane liście i ścinam z nich grube nerwy . Wodę wylewam ponieważ zawiera co prawda smak z kapusty, ale wraz z nim także związki powodujące wzdęcia.
Marchewkę ścieram na jarzynowej tarce, cebulę drobno posiekam, przesmażam lekko na oleju. Opłukany ryż gotuję w 1 szkl. wody, na małym ogniu aż wchłonie cały płyn – powinien być półtwardy. Ryż i warzywa dodaję do mięsa i dobrze doprawiam solą i pieprzem.
Na każdy liść, przy brzegu, nakładam 2 łyżki farszu, ciasno zwijałam jak krokiety. Dno garnka wykładam gorszymi liśćmi, a na to ciasno układam gołąbki. Do garnka wlewam tyle lekko posolonej i posłodzonej wody aby dochodziła do górnej warstwy gołąbków. Całość duszę ok. 40 min..
Robię zasmażkę rozpuszczając w garnku masło z mąką. Rozprowadzam ją wywarem z gołąbków. Dodaję koncentrat i posiekane pomidory z puszki razem z zalewą. Sos przelewam do gołąbków, duszę całość pod przykryciem w piekarniku jeszcze ok. 60 min. Najlepsze są jednak dopiero następnego dnia . . .

Najnowsze artykuły

Przed nami kolejny sportowy weekend. Zobacz gdzie obejrzysz spotkanie Twojej drużyny

Trwa kolejny sportowy weekend. Część zespołów ma już świąteczną przerwę. Udały się na nią piłkarze drugiej ligi. Na przerwę w rozgrywkach udały się również...
0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx