poniedziałek, 11 grudnia, 2023

ArchiwumArchiwum ElblągFasolka szparagowa z sezamem po japońsku

Fasolka szparagowa z sezamem po japońsku

Dobrze nam znana fasolka szparagowa ale w wydaniu japońskim. Jest lekka i świeża o każdej porze roku a do tego bajecznie prosta w przygotowaniu .Może przypadnie i Wam do gustu.
  Składniki
1 łyżka oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki oleju sezamowego
500 g świeżej fasolki szparagowej, opłukanej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka prażonych nasion sezamowych
Na gorącą patelnie lub wok wlewamy olej rzepakowy i sezamowy, a następnie wrzucamy całą fasolkę . Dobrze mieszamy aby cała pokryła się olejem. Gotujemy , aż nabierze jasnozielonego koloru i lekko się przyrumieni ( ok. 10 min. ) Zdejmujemy z ognia i mieszamy z sosem sojowym . Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Przekładamy do salaterki i posypujemy prażonym sezamem. Prawda , że proste.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

Przed nami kolejny sportowy weekend. Zobacz gdzie obejrzysz spotkanie Twojej drużyny

Trwa kolejny sportowy weekend. Część zespołów ma już świąteczną przerwę. Udały się na nią piłkarze drugiej ligi. Na przerwę w rozgrywkach udały się również...
0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx