sobota, 27 lipca, 2024
ArchiwumArchiwum ElblągSZPINAKOWE PLACUSZKI Z TWAROGIEM

SZPINAKOWE PLACUSZKI Z TWAROGIEM

Tak wiem, to kolejne placuszki, ale nie tak znowu, przecież te nie są na słodko, tylko znakomicie nadają się na obiad. Super pomysł od Agaty, która z dietetycznymi przepisami trafia prosto w moje gusta . Dobra opcja dla tych, co chcą zjeść lżej i zdrowiej .
Składniki
(przepis na 1 porcje-ok. 6 placuszków)
150g mrożonego szpinaku
2 jajka
pół łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
50 g chudego  twarogu
pieprz
15 g mąki żytniej
Przygotowanie
jogurt i starty parmezan jako dodatek – ilość wg preferencji
Szpinak rozmrażamy a następnie odlewamy nadmiar wody. Do miski wbijamy 2 całe jajka, dodajemy mąkę, sól i resztę przypraw oraz jeden zmiażdżony ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy.
Do składników dodajemy „pokruszony” twaróg oraz szpinak
i mieszamy aż ser rozdrobni się na bardzo małe grudki.
Smażyć na odrobinie oleju, 2 łyżki tworzą jeden placuszek.
Można podawać z jogurtem naturalnym i startym parmezanem.
Smacznego !

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx