Wszyscy znamy tradycyjną babkę marmurkową ale jej walory smakowe są kuszące bardziej w jesienny dzień. Teraz proponuję kolorowe ciasto marmurkowe ale w letnim wydaniu. Jestem przekonana , że ta wersja znajdzie swoich fanów.
Składniki :
spód biszkoptowy ( śr. ok. 26 cm ) lub biszkopty
1 kg truskawek ( a gdy minie ich czas inne owoce )
5oo ml śmietanki kremówki
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
1 tabliczka czekolady mlecznej
kieliszek likieru np. pomarańczowego
Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru , po czym łączymy z serkiem i likierem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i podgrzewamy do rozpuszczenia na wolnym ogniu.
Truskawki po oczyszczeniu z szypułek kroimy na małe kawałki , posypujemy cukrem pudrem i rozgniatamy widelcem na miazgę. Parę zostawiamy do dekoracji. Truskawki mieszamy z 1/3 masy śmietankowej oraz połową rozpuszczonej żelatyny Pozostałą masę śmietankową łączymy z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny. Podpowiadam , że czekoladę najlepiej rozpuścić w temp. ok. 40 stopni C .
Biszkoptowy spód lekko nasączyć ( dowolnie ) .Na przemian wykładać obie masy . Gdy masy nieco stężeją na wierzchu ułożyć owoce , A następnie zalać je tężejącą galaretką. Przed podaniem udekorować listkami mięty lub melisy.