Cholesterol jest tym składnikiem naszego ciała, który z jednej strony jest pożądany zawsze, a z drugiej mógłby zniknąć raz na dobre. Świadomość, że istnieje coś takiego jak powikłania wynikające ze złego zarządzania gospodarką cholesterolową, jest coraz większa wśród osób zagrożonych tym enzymem.
Jednak ciągle są problemy z wytłumaczeniem, że najlepszym sposobem na samopomoc jest dieta. Cholesterol ma to do siebie, że jest pobierany razem z pożywieniem, co nieuchronnie prowadzi nas do weryfikacji naszego trybu odżywiania się.
- Tłuszcze nienasycone, jak oleje roślinne (słonecznik, rzepak, oliwa, margaryna),
- Orzechy włoskie
- Nabiał (biały ser, twarogi, jogurty)
- Ciemne pieczywo (razowiec, chleb czarny, z ziarnem)
- Jajka kurze
- Warzywa i owoce
- Mięso ryb i drobiu
Oczywiście najskuteczniej obniża cholesterol pożywienie zróżnicowane, dlatego nie należy popadać w skrajności i od razu myśleć, że to jedyna skuteczna dieta. Cholesterol łatwo podnieść poprzez monotematyczność naszych posiłków, dlatego najlepiej po prostu jeść rozsądnie i w momentach, gdy czujemy faktyczny głód. I pamiętaj, że żołądek wyśle sygnał o sytości dopiero po 20 minutach!Dieta cholesterolowa i wysiłek fizycznyOprócz stosowania diety, która obniża cholesterol, wysiłek fizyczny będzie niezbędny, aby utrzymać ciało w dobrym stanie. Codzienna rozgrzewa poprawi krążenie i pozwoli sprawne działanie naszego serca. Tylko pamiętaj, aby ćwiczenia dobierać do swojego stanu zdrowotnego, w przeciwnym razie będziesz miał/a problemy z kręgosłupem , osteoporozą lub inną przypadłością, która wymaga uwagi w momencie wykonywania ćwiczeń.