Odżywka z bakterii i trójwymiarowe ekowydruki

Gdy większość z nas będzie korzystać z uroków lata, w  murach Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia, studenci będą opracowywać prototyp innowacyjnego materiału do druku 3D, badać możliwość wykorzystania bakterii do wzrostu roślin oraz pracować nad współczesną recepturą wytwarzanego od XV wieku przez gdańszczan piwa jopejskiego. W przyszłym tygodniu rusza 8. Edycja programu stażowego InnovaBio Pomorze, a wraz z nią pierwsze spotkania zespołów badawczych, które rozpoczną prace nad rzeczywistymi projektami, zleconymi przez firmy funkcjonujące na rynku.

Innowacje w biotechnologii

InnovaBio Pomorze to cykliczny program organizowany przez  Bio Laboratorium | PPNT Gdynia skierowany do studentów nauk biologicznych. W przeciągu kilkunastu tygodni zespoły badawcze pracują nad projektami zleconymi przez firmy z sektora life science. Po etapie szkoleń i treningów umiejętności przechodzą do realizacji zadań w porozumieniu z przedsiębiorcą. 
Podczas tegorocznej edycji, adepci prac badawczo – rozwojowych pochylą się nad arcyciekawymi tematami, które być może pozwolą zlecającymi je przedsiębiorcom na wprowadzenie zupełnie nowych produktów na rynek.

Nad czym będą pracować młodzi naukowcy?

Tegorocznym tematem przewodnim prowadzonych badań będzie analiza chemiczna i mikrobiologia. Zespoły badawcze pracować będą nad trzema zagadnieniami.
Pierwszy z nich, to: „Opracowanie nowego materiału dla potrzeb wytwarzania addytywnego inicjowanego światłem”. Projekt ma na celu opracowanie prototypu nietoksycznego i przyjaznego środowisku materiału do druku 3D (światłoutwardzalnego np. żywicy) oraz przeprowadzenie prób utwardzania. Materiał powinien wykazywać utwardzanie pod wpływem światła i być łatwy w eksploatacji.
Kolejny zespół badaczy, w ramach projektu „Izolacja i identyfikacja populacji mikroorganizmów w piwie jopejskim”, będzie pracował nad recepturą gdańskiego specjału, wychwalanego za swoje lecznicze właściwości, którego tradycja wytwarzania sięga 1449 roku. Piwo jopejskie to produkt alkoholowy powstały w wyniku tzw. fermentacji spontanicznej – zaszczepione drobnoustrojami obecnymi naturalnie w powietrzu. Otrzymywane w ten sposób piwo jest ciemnobrązowe, bardzo bogate i słodkie w smaku. Celem projektu jest izolacja i identyfikacja mikroorganizmów biorących udział w fermentacji i obecnych w gotowym produkcie oraz ocena ich pod kątem bezpieczeństwa żywności pod kątem jego współczesnego wytwarzania.
Trzecia ekipa naukowców, pod okiem ekspertów PPNT Gdynia | Bio Laboratorium będzie realizowała projekt pt. „Jakościowe i ilościowe oznaczenie metabolitów podczas hodowli reaktorowych/w kolbach” polegający na oznaczeniu metabolitów wytworzonych przez bakterie w procesie hodowli. Zgodnie z założeniami projektu określenie profilu metabolicznego danych bakterii pozwoli na poznanie mechanizmów działania tych drobnoustrojów, a w konsekwencji pozwoli określić ich potencjał w stymulowaniu wzrostu i rozwoju roślin.

Dr Joanna Głowacka z PPNT Gdynia | Bio Laboratorium: – Przed młodymi naukowcami nie lada wyzwania, ale również możliwość zdobycia bezcennego, zawodowego doświadczenia w toku prac nad realnymi projektami badawczo – rozwojowymi. Na każdym etapie programu będziemy starali się ich wspierać i służyć swoją wiedzą i doświadczeniem, aby efekty tych badań mogły posłużyć do rozwoju produktów i usług, zlecających je przedsiębiorców.

Jakie efekty uda się uzyskać w murach laboratoriów Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia, przekonamy się na jesieni, gdy uczestnicy programu zaprezentują rezultaty swoich badań, podczas Konferencji Młodych Naukowców, która w tym roku zaplanowana jest na listopad.

Magdalena Malara-Świtońska
UM Gdynia

Poprzedni artykułNad wodą włącz myślenie
Następny artykułDodatkowa pula biletów
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze