W Gdyni ruszył system kubków kaucyjnych firmy UR CUP. Do innowacyjnego projektu dołącza coraz więcej lokali. Na czym właściwie polega pomysł? Chodzi o to, żeby kupując napój na wynos, jedynie wypożyczyć kubek, a potem oddać go w punkcie, który działa w ramach systemu, i odebrać wpłaconą wcześniej kaucję. A wszystko w trosce o środowisko i w myśl idei zero waste.
Innowacyjny projekt kubków miejskich marki UR CUP, o którym informowaliśmy już w lutym br., opiera się na tak zwanej strategii kaucyjnej. Zamiast kupować napój na wynos w jednorazowym pojemniku, który wyrzucimy od razu po użyciu, wypożyczamy w lokalu kubek wielokrotnego użytku. Płacimy za niego kaucję w wysokości 10 zł, którą potem odbieramy w jednym z punktów partnerskich UR CUP. Jeśli ktoś chce wypożyczyć kubek bez pokrywki, koszt zmiejsza się o połowę i wynosi jedynie 5 zł.
– Nasi mieszkańcy jako pierwsi w Polsce mają szansę korzystać z wielorazowych kubków od gdyńskiej firmy UR CUP. System ruszył na obszarze miasta: w restauracjach i punktach, które do niego przystąpiły. Gdynia jest partnerem projektu. To kolejny krok zmierzający do budowania świadomości idei zero waste i minimalizowania korzystania z opakowań jednorazowych – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji.
Do tej pory do projektu kubków miejskich dołączyły następujące gdyńskie lokale:
- Avocado Store & More (ul. Starowiejska 58),
- Coffee Time (ul. Starowiejska 56),
- Może kawy? (al. Jana Pawła II 5),
- Tawerna Żeglarska (AKRIM, al. Jana Pawła II 5, wejście do lokalu od strony portu jachtowego),
- Crema Caffe (ul. Świętojańska 63),
- sklep z pamiątkami I love Gdynia (al. Jana Pawła II).
Jak wypożyczenie kubka wielokrotnego użytku sprawdza się w praktyce i dlaczego gdyńskie lokale zdecydowały się przyłączyć do systemu? Zapytaliśmy o to w Avocado Store & More, miejscu, które łączy w sobie elementy wegańskiego sklepu i garmażu. I oczywiście serwuje pyszną kawę.
– W Avocado staramy się szerzyć idee ratowania środowiska, między innymi poprzez sprzedawanie żywności odpowiedzialnej ekologicznie. Kiedy zobaczyłam, że istnieje taki system jak UR CUP, który pozwala nie generować odpadów i korzystać cały czas z tych samych surowców – co tworzy obiekt zamknięty – pomyślałam, że to idealne rozwiązanie dla takich firm, jak my, które chcą być lepsze dla środowiska i prowadzić biznes w sposób, który jak najmniej szkodzi – opowiada Martyna Nawrocka, kierowniczka Avocado Store & More.
Kubki z napisem „Gdynia”
ubki UR CUP są wykonane z polipropylenu – materiału, z którego tworzy się między innymi akcesoria medyczne i zabawki dla niemowląt.
Po zwrocie kubek jest myty i wyparzany zgodnie z obowiązującymi normami. Czysty wraca do obiegu. UR CUP jest rozwiązaniem uniwersalnym, które świetnie nadaje się dla wszystkich lokali sprzedających napoje na wynos, niezależnie od ich wielkości i dziennej liczby transakcji. System zda egzamin zarówno w kawiarniach, restauracjach, piekarniach, jak i mobilnych punktach sprzedaży napojów.
Prowadzisz w Gdyni lokal? Dołącz do systemu!
Założyciel marki UR CUP Krzysztof Dobroszek zachęca gdyńskie lokale do współpracy przy nowym projekcie:
– Zapraszamy do współpracy wszystkie lokale mające w ofercie napoje na wynos. By dołączyć do systemu UR CUP, wystarczy przesłać zgłoszenie za pomocą aplikacji dostępnej w App Store lub Google Play bądź mailowo na adres: biuro@urcup.pl. Nad komunikacją z partnerami czuwa nasz zespół, który dba o przekazanie szczegółowych informacji.
Magdalena Śliżewska
zdj. Magdalena Czernek
UM Gdynia