Przeziębieniu i grypie lepiej zapobiegać – tylko jak?

Chorobie możesz stawić czoła zanim na dobre Cię rozłoży. Okazuje się, że zdrowa dieta i zwyczaje są naturalną tarczą, chroniącą organizm przed wirusami. Zobacz, jak w prosty sposób wzmocnić odporność.

Dorosły człowiek łapie przeciętnie trzy przeziębienia rocznie. Ale niezależnie od tego, czy Ty miałaś już wątpliwą przyjemność spotkania pierwszego stopnia z chorobą, czy też nie doświadczając uszczerbku na zdrowiu, przeżyłaś miniony rok, powinnaś dbać o swoją odporność.

Działanie tzw. lekarstw na przeziębienie, czyli popularnej witaminy C, cynku czy ziół, nie jest potwierdzone naukowo. Podczas gdy leki bez recepty mogą łagodzić objawy, nie wyleczą Twojego kataru i bólu mięśni. Najpewniej zostaniesz przykuta do łóżka na 3 do 10 dni i w otoczeniu piętrzących się gór chusteczek, będziesz zmuszona przeczekać zmasowany atak bakterii.

Ale nie jesteś całkowicie bezbronna. Nieustająca troska o system odpornościowy sprawi, że będziesz w stanie stawić czoło inwazjom wirusów.

Wysypiaj się

Doskonale wiemy, że zawsze łatwiej powiedzieć niż zrobić. Ale faktycznie, nieodpowiednia ilość snu jest głęboką rysą na Twoim układzie odpornościowym. Dokładny mechanizm, według którego brak snu wpływa na odporność, nie jest do końca jasny, jednak niektóre badania pokazują, że niewysypianie się zaburza funkcjonowanie leukocytów i upośledza regulowanie wydzielania cytokin prozapalnych, które są odpowiedzialne za rozpoczęcie stanu zapalnego. W obydwu przypadkach zmniejsza się nasza zdolność do walki z przeziębieniem i grypą.

Jedz dużo produktów pochodzenia roślinnego

Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste zawierają wysokie ilości antyoksydantów, które pełnią zasadniczą rolę w odbudowie zniszczonych komórek. Co więcej, redukują stres. W ten sposób dodatkowo pomagają Twojemu systemowi odpornościowemu w lepszym radzeniu sobie z infekcjami.

Włącz do menu grzyby shitake

Pierwsze słyszysz? Koniecznie wypróbuj je w kuchni! Shitake bardzo korzystnie działają na nasz układ odpornościowy, ale nie tylko. Dzięki swoim właściwością, odgrywały istotną rolę w medycynie starożytnych Chin. Powodują intensyfikację procesów metabolicznych powiązanych z odpornością. Stymulują interleukiny i interferon i nie dość, że walczą w ten sposób z infekcjami, to posiadają również działanie przeciwnowotworowe.

Ogranicz stres

Zapewne słyszałaś o tym już milion razy, ale redukcja stresu, szczególnie podczas trudnego dla organizmu przesilenia wiosennego, jest niezwykle ważna dla zdrowia.

Tak samo jak w przypadku braku snu, długotrwałe podenerwowanie powoduje wydzielanie hormonów stresu i tym samym szkodzi Twojemu systemowi odpornościowemu. Zmniejsza bowiem produkcję białych krwinek, które są kluczowe w walce z infekcjami.

Uważaj, żeby się nie odwodnić

Pamiętaj o gorących zupach, herbacie i innych rozgrzewających płynach, które pomagają rozrzedzić śluz i regenerują bolące gardło. Nawet płyny podawane w temperaturze pokojowej, mogą istotnie pomóc w pokonaniu choroby. Odpowiednie nawodnienie wspiera ciało w walce z infekcjami.

Źródło:womenshealth.pl

Poprzedni artykułPolska zagra w rugby z armią brytyjską
Następny artykułWspólnie sprawmy, aby dzieci i seniorzy w Gdańsku mieli cudne święta
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze