Gastronomia Gdańsk na widelcu specjalistów Michelin

Gdańsk na widelcu specjalistów Michelin

Bogata oferta gastronomiczna naszego regionu ma szansę zagościć na kartach prestiżowego Przewodnika Michelin. Eksperci, którzy odwiedzili gdańskie restauracje, teraz ocenią ich kunszt, innowacyjność i jakość podawanych dań. To unikatowa szansa dla lokalnej branży gastronomicznej, by znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących przeżycia kulinarne najwyższej jakości.

W marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Teraz, po Warszawie, Krakowie i Poznaniu, przyszedł czas na Pomorze i Gdańsk.

– Bardzo się cieszę, że nasze gdańskie restauracje odwiedzili inspektorzy przewodnika Michelin. Oceniają bowiem to, na czym nam, klientom zależy, m.in. jakość i smak dań, sposób podania i stosunek jakości do ceny. Życzę gdańskim restauratorom, wszystkim szefowym i szefom kuchni, a także kelnerkom i kelnerom, żeby gwiazdy się do Was uśmiechnęły. Wierzę w Was! Wszystkim nam życzę udanych podróży kulinarnych i wielu spotkań z najbliższymi przy stole, bo wspólne biesiadowanie daje wielką radość – mówi Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska.

Dostrzeżenie wyjątkowości kulinarnej tej części kraju, to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej oraz województwa pomorskiego, Gdańska, Gdyni i Sopotu. Jest to istotny krok w promocji miast i podniesieniu ich atrakcyjności dla turystów z całego świata.

– Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny – czwarty już – polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze wraz z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych polskich regionów  o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. Dlatego dla mnie, jako Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży – mówi Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. 

Przewodnik Michelin działa od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy „wyznacznik” kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Gwiazdki nadawane restauracjom uznawane są za równie prestiżowe jak Oskary w przemyśle filmowym. Restauracje z tym unikatowym odznaczeniem przyciągają mieszkańców i turystów, a turystyka kulinarna jest nie tylko atrakcyjna dla podróżujących, ale także przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki.

– To wielka chwila, ale ona po prostu musiała nastąpić. Zauważenie starań i jakości dań oferowanych przez naszych, gdańskich restauratorów przez Michelin było kwestią czasu. Bardzo się cieszę z tej wizyty. Życzę wszystkim uczestnikom powodzenia. To się musi udać! – mówi Łukasz Wysocki, prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej.

Marta Formella
Urząd Miejski w Gdańsku

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
wpDiscuz
0
0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx
Exit mobile version