Archiwum Archiwum Elbląg Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Kiedy węgierka osiąga te stopień dojrzałości , że pestka sama odchodzi , a miąższ jest słodki i jędrny – nadszedł czas na knedle. Że trudne ? Nie teraz . Dobre śliwki to już połowa sukcesu a resztę podpowiem
Składniki :
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g mąki
2 jajka
10 śliwek węgierek
trochę cukru , cynamonu , sól
Przestudzone ziemniaki mielimy maszynką ( najlepiej dwukrotnie aby nie było grudek ) . Ziemniaczaną masę mieszamy na stolnicy z mąką , jajkami i szczyptą soli .Zagniatamy dopóki masa będzie jednolita. Ciasto turlamy po stolnicy tak aby powstał gruby wałek o średnicy 5 cm. Kroimy go na 5 cm plastry. Każdy kawałek turlamy w dłoni i formujemy w nim gniazdo Wkładamy w nie połówkę śliwki ze szczyptą cukru i cynamonu. Knedle zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia ok. 15 min.
Knedle najpyszniej smakują polane zrumienioną na maśle tartą bułeczką , do której pod koniec smażenia dodamy trochę cukru .

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
wpDiscuz
0
0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx
Exit mobile version