Archiwum Archiwum Elbląg MROŻONA KAWA Z CZEKOLADĄ

MROŻONA KAWA Z CZEKOLADĄ

Nie ma nic lepszego na ochłodę w ciągu gorącego lata niż schładzające zimne napoje. Doskonale gaszą pragnienie i błyskawicznie dodają energii. Dziś polecamy mrożoną kawę z czekoladą
Czekolada ma wysoką wartość odżywczą, działa też pobudzająco – głównie dzięki wysokiej zawartości teobrominy (jest głównym alkaloidem w kakao i uważa się, iż przyczynia się do jego typowego, gorzkiego smaku). W połączeniu z kawą stanowi niezwykle orzeźwiający napój, znakomity na gorące letnie dni.
Porcja na 6 szklanek po ¼ l:

500ml lodów waniliowych
¾ l mleka
1 tabliczka czekolady
1/8 l mocnej zimnej kawy
200 ml śmietanki
1 torebka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Lody waniliowe włożyć do lodówki, ewentualnie odpowiednio wcześnie przełożyć z zamrażarki do pojemnika na lód.
2. Zagotować 1/8 l mleka i rozpuścić w nim połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dodać resztę mleka i kawę. Płyn chwilę schłodzić. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym.
3. Pokrojone w kostkę lody waniliowe przełożyć do dobrze schłodzonych szklanek. Lody zalać czekoladą i przybrać bitą śmietaną.
Dodatki: Wafle, wafelki maślane lub delikatne biszkopty.
Rada: Bitą śmietanę można wycisnąć na czekoladę za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Śmietanę też można z wierzchu posypać kakao lub neską.

Laura

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
wpDiscuz
0
0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx
Exit mobile version