Archiwum Archiwum Elbląg Bób – letni przysmak.

Bób – letni przysmak.

Bób zawsze zapowiadał nadejście lata i kojarzył się z beztroskimi wakacjami u Babci ( przynajmniej mi ). To najpożywniejsze ze wszystkich warzyw. Jest sycące i zdrowe . Ma nie dużo kalorii a za to sporo białka i witamin z grupy B oraz żelazo , fosfor , wapń i magnez. Najlepszy jest młody , jasnozielony i nie całkiem dojrzały. Najczęściej jadamy go gotowany i polany masełkiem .
Składniki

  • 1 kg bobu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki soli
  • gałązka kopru

Wykonanie jest banalnie proste. Do zimnej osolonej wody dodajemy opłukane ziarenka i gotujemy ok. 20 minut. Dodatek kopru podczas gotowania bardzo poprawi walory smakowe. Na talerzu polewamy go rozpuszczonym masełkiem z odrobiną soli morskiej .
Bardziej wytrwali mogą go obrać z skorupki i dodać do sałatki ale mi jakość brak wytrwałości .

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
wpDiscuz
0
0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx
Exit mobile version